Franse ontsnappingen

30 jan Franse ontsnappingen

Gevangenissen zijn bedoeld als penitentie instelling en niemand zich graag in een gevangenis. Maar sommige veroordeelden hebben zoveel moeite met hun opsluiting dat ze alles op alles zetten om te kunnen ontsnappen. Soms lukt het en weten de gevangenen de vrijheid te herkrijgen maar vaak worden ze al gesnapt vóór hun poging tot ontsnappen. Er zijn in de afgelopen eeuwen nogal wat ontsnappingen uit gevangenissen geslaagd en hieronder twee verhalen van de meest bizarre en beroemde Franse ontsnappingen; de ontsnapping Pascal Payet en de explosieve ontsnapping Redoine Faïd.

Franse ontsnappingen; Pascal Payet 

De Fransman Pascal Payet oftewel de ontsnappingskoning, is bekend vanwege zijn spectaculaire ontsnappingen met helikopters. In 2001 ontsnapte de crimineel uit Marseille voor het eerst met behulp van een helikopter uit de gevangenis van Luynes. Zijn bijnaam dankt het aan het feit dat hij in 2003 bij dezelfde gevangenis voor drie medegedetineerden een soortgelijke ontsnapping regelde. Maar zijn opzienbarendste vond plaats op 14 juli 2007, de Franse nationale feestdag. Toen wist Payet in de vooravond op het dak van het gevangenisgebouw van de zwaarbewaakte gevangenis van Grasse nabij Cannes te klimmen. Hij werd er opgepikt door een helikopter die eerder op de dag op een nabijgelegen luchthaven was gekaapt door vier handlangers. Hij wordt ondanks dat hij zijn gezicht had laten veranderen middels plastische chirurgie opgepakt en Pascal Payet wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. Momenteel wordt hij op een geheime plek vastgehouden. Geen enkel risico willen de autoriteiten meer nemen, want de inventieve Franse crimineel wist al drie keer te ontsnappen.

Explosieve ontsnapping Redoine Faïd

Op 13 april 2013 had Redoine Faïd in de gevangenis van Squedin nabij het Noord-Franse Rijsel, bezoek gehad van zijn vrouw toen hij even later als een supercommando de zeer zwaar bewaakte gevangenis uitliep. Met een handvuurwapen wist Faïd vier bewakers te overmeesteren en te gijzelen. Met zeer gerichte explosieven ladingen werd deur voor deur opgeblazen in de gevangenis. Volgens de politie had zijn vrouw de explosieven in dozen tissues naar binnen gesmokkeld. Een ware kunst die de commando capaciteiten bloot legt van deze mega-gangster. Eenmaal buiten liet hij alle gijzelaars gaan en sloeg op de vlucht. Hij vluchtte in een auto, maar liet de gijzelaars later midden op de snelweg vrij. Voor de deur stond in een medeplichtige in een vluchtauto te wachten. De vluchtauto is later uitgebrand teruggevonden vlakbij Ronchin.

Faïd, een bekende crimineel die volgens de Franse openbaar aanklager ”bijzonder gevaarlijk” is, zat sinds 2011 vast wegens een serie roofovervallen. Inmiddels mag hij zijn tijd in de cel verder voorzetten, want op dinsdag 28 mei 2013 is hij samen met een handlanger gearresteerd in een hotel in Pontault-Combault nabij Parijs.

 

Weet jij nog een mooi verhaal over een van de spectaculaire beroemde Franse ontsnappingen? We horen het graag.

Geen reactie's

Geef een reactie