Franse keuken

14 dec Franse keuken

De Franse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken met een lange traditie. Het wordt gekenmerkt door zijn extreme diversiteit. De Franse wijn en de Franse kaas vormen een integraal onderdeel van de hele Franse keuken, zowel als ingrediënten als bijgerechten. Frankrijk staat bekend om zijn grote assortiment aan wijnen en kazen.

Lokale tradities

Traditioneel heeft elk gebied van Frankrijk een eigen kenmerkende keuken: in de keuken van het noordwesten van Frankrijk worden veel boter, room, creme fraiche en appels gebruikt. Hier komen bijvoorbeeld de heerlijke beignets vandaan. De Provençaalse keuken (in het zuidoosten) veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt, maar ook vis. Een bekend gerecht uit deze streek is de vissoep, bouillabaisse. De keuken van Zuidwest-Frankrijk wordt gekenmerkt door het gebruik van eendenvet, foie gras (ganzenlever), eekhoorntjesbrood en pens. De keuken van noordoostelijk Frankrijk is afgeleid van de Duitse keuken. Hierin worden reuzel, worsten, bier en zuurkool gebruikt.

Naast deze vier algemene gebieden zijn er veel meer lokale keukens, zoals die van de vallei van de Loire met zijn schotels van zoetwatervis en witte wijnen uit de Loirevallei. Maar bijvoorbeeld ook de Bourgogne streek met zijn rundvleesgerechten zoals bœuf bourguignon en de Baskische keuken gekenmerkt door het gebruik van tomaten en Spaanse pepers.

Heropleving regionale keukens

Door nieuwe algemene trends in het eetpatroon van veel mensen in de westerse wereld, waaronder Frankrijk, zijn dergelijke regionale verschillen minder merkbaar, maar ze zijn nog duidelijk aanwezig. Iemand die door Frankrijk reist zal duidelijke verschillen in de eetgewoonten en kookkunst opmerken. De voorkeur van veel Franse consumenten voor lokale plattelandsvoedingsmiddelen (produits du terroir) zorgt ervoor dat de regionale keukens een sterke heropleving doormaken.

Franse keuken buiten de grenzen

Wat buiten Frankrijk de ‘Franse keuken’ wordt genoemd, is in feite de chique Parijse keuken, die in dure restaurants worden geserveerd. Deze keuken wordt meestal beïnvloed door de regionale keukens van noordelijk Frankrijk. De gemiddelde Fransman geniet in het dagelijkse leven over het algemeen van de regionale recepten van het gebied eten waar hij vandaan komt.

 

Ook honger gekregen. Vele ingredienten die in de Franse keuken gebruikt worden, zijn ook hier in Nederland te krijgen. Lekker koken dus en voor vanavond; ‘bon appétit’!

Geen reactie's

Geef een reactie