Frans volkslied

27 mrt Frans volkslied

Een volkslied is een lied dat dienst doet als volks- of staatssymbool voor een volk of natie, al dan niet samenvallend met of in een staatkundig verband. Volksliederen worden zo geschreven dat ze gemakkelijk meegezongen kunnen worden en vaak hebben ze een marstempo. Het Frans volkslied, De Marseillaise, is een van de bekendste volksliederen van de wereld en iedereen kent het dan ook. De naam Marseillaise dankt het lied aan het feit dat de troepen uit Marseille tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs.

Geschiedenis Frans volkslied

Het volkslied van Frankrijk is al erg oud. Het werd in de 18e eeuw geschreven. Oorspronkelijk heette het ‘Chant de marche de l’Armee du Rhin’, wat Marslied van het Rijnleger betekend. Het lied is gecomponeerd en geschreven door Claude Joseph Rouget de Lisle, in de nacht van 25 op 26 juli 1792. De bijnaam Marseillaise kreeg het lied pas drie jaar later toen de troepen uit Marseille tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs. In 1795 werd dit lied al volkslied van Frankrijk verklaard. In 1918 wordt het lied vervangen door de Internationale.

Rusland

Bijna niemand weet dat in 1917 de Marseillaise ook kort het volkslied van revolutionair Rusland is geweest. In tsaristisch Rusland werd het volkslied verboden omdat het als het lied van koningsmoordenaars werd gezien. Als tijdens de Eerste Wereldoorlog er tussen Rusland en Frankrijk een bondgenootschap wordt gesloten, wordt het verbod in Rusland opgeheven. Hierdoor kreeg de Marseillaise met haar strijdvaardige melodie steeds meer bekendheid en werd populair bij de Russen.  Tijdens de Russische Revolutie van 1905 tot in de Oktoberrevolutie van 1917 werd de Internationale nog gezongen op de noten van de Marseillaise. Direct na de Russische Revolutie werd de Marseillaise het volkslied van Rusland. Rond 1918 werd het opgevolgd door de Internationale. Als Lenin in 1917 vanuit Finland per trein in Sint-Petersburg aankomt, wordt bij zijn aankomst de Marseillaise gespeeld. In enkele films over deze aankomst van Lenin in de Russische stad wordt echter gedaan alsof destijds de Internationale werd gezongen. Dat was dus niet het geval.

Verboden

Onder Napoleon, Lodewijk XVIII en Napoleon II werd het zingen of spelen van het Frans volkslied verboden. Na de Pruis-Franse oorlog in 1870 koos de Derde Franse Republiek toch in 1878 toch voor de Marseillaise.

Internationale

De oorspronkelijke tekst van het strijdlied De Internationale komt van de ‘Franse communard’ Eugène Pottier en werd aanvankelijk gezongen op de tonen van de Marseillaise. De Internationale werd voor het eerst uitgevoerd op 8 juli 1888. In 1830 is de Marseillaise door componist Hector Berlioz opnieuw gearrangeerd.

De muziek van de Marseillaise werd van 1871 (na het neerslaan van de Commune van Parijs) tot 1888 (het jaar waarin Pierre de Geyter het oorspronkelijke gedicht van communard Eugène Pottier op muziek zette) gebruikt om de Internationale te kunnen zingen.

Geen reactie's

Geef een reactie