Frans puntenrijbewijs

14 mrt Frans puntenrijbewijs

Een overtreding op de Franse snelweg? Dat kost je straks punten. De Franse regering wil ‘meer gelijkheid’ voor weggebruikers creëren door een Frans puntenrijbewijs. Ik las dit bericht van de week in de krant en wilde daar eens even wat meer over weten. Bij deze!

Virtueel Frans puntenrijbewijs

Frankrijk wil een ‘virtueel’ puntenrijbewijs instellen voor buitenlanders die van Franse wegen gebruik maken. Nadat in 2014 voor het eerst in twaalf jaar het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Frankrijk weer is opgelopen, hoopt het land op die manier “meer gelijkheid” voor weggebruikers te creëren.

Rij verbod of auto inname

Wie door te hard rijden of andere overtredingen in Frankrijk het totaal van twaalf punten verliest, kan in de toekomst verboden worden in Frankrijk te rijden. In het uiterste geval kan een Franse rechter de auto van een weggebruiker in beslag nemen.

Hoe werkt het Frans puntenrijbewijs?

De Fransen zelf hebben sinds 1992 een puntenrijbewijs. Iedere automobilist begint met twaalf punten en krijgt één tot zes punten aftrek naar gelang de ernst van de overtreding. Wie, bijvoorbeeld na een kleine snelheidsovertreding, op elf punten staat maar vervolgens een half jaar geen problemen veroorzaakt, krijgt de verloren punt weer terug.

Weggebruikers die op de kritische grens van zes punten belanden, worden uitgenodigd voor een ‘bewustwordingscursus’ waar ze weer vier punten kunnen terugverdienen. Hoe buitenlandse weggebruikers eventueel hun virtuele punten kunnen terugverdienen, is nog onduidelijk.

Doorsturen overtredingen

Frankrijk heeft met buurlanden en met Nederland, Polen en Roemenië overeenkomsten om verkeersboetes door te sturen. Spanjaarden ontvingen in 2015 de meeste bekeuringen vanuit Frankrijk: 442.000 in totaal, meldt het ministerie. Naar België gingen 382.800 boetes en Nederland is derde op de ranglijst met in 2015 338.600 boetes.

Van alle buitenlandse weggebruikers zijn de Nederlanders wel het trouwst in het betalen van hun bekeuringen: 84 procent van de boetes wordt betaald. De Fransen zelf betalen volgens gegevens van de krant Le Figaro slechts 79 procent van hun boetes. Belgen staan op 77 procent en Roemenen, die meestal maar eenmalig me hetzelfde voertuig in Frankrijk zijn, hebben in 2015 24 procent van de doorgestuurde boetes betaald.

Wanneer het virtuele puntenrijbewijs voor buitenlanders in Frankrijk in werking treedt, is nog niet duidelijk. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat “op korte termijn” ter discussie zou moeten komen in de Assemblée Nationale en in de Franse Senaat.

 

Hoewel ik nog niet vaak een overtreding heb gemaakt, hoop ik dat het nog even duurt voordat ze dit plan in werking stellen. Mijn ervaring met de Franse gendarmerie is namelijk dat ze graag buitenlanders op de bon slingeren….

Geen reactie's

Geef een reactie