Filmfestival van Cannes

07 mrt Filmfestival van Cannes

Wat zou ik toch graag een keer over de rode loper lopen van een filmfestival. Gewoon om een keer zo’n show en de hele entourage mee te maken. Het liefst dan natuurlijk bij het Filmfestival van Cannes (Festival de Cannes). Het prestigieuze internationale filmfestival dat sinds 1946 elk jaar in de Franse stad Cannes wordt gehouden in het Palais des Festivals et des Congrès op de La Croisette. De hele Croisette is dan afgesloten voor het verkeer en de filmsterren worden aangevoerd met limousines tot aan de beroemde rode loper, waarlangs zij de trappen betreden.De nachtelijke feesten worden gehouden in de diverse nachtclubs en discotheken, waaraan Cannes zo rijk is. Meestal zijn dit besloten feesten, waar het grote publiek wordt geweerd.

Elitestad Cannes

Naast het filmfestival van Cannes is Cannes ook bekend als luxe congresstad. Denk daarbij aan de grootste onroerend-goedbeurs ter wereld en congressen op het gebied van muziek, geluidsdragers en IT-technologie. Daarnaast is Cannes gastheer voor het Cannes Lions International Advertising Festival en is er jaarlijks een grote botenshow. Mede vanwege deze congressen wordt de buurt gevuld met cafés, restaurants en hotels, waaronder de beroemde en dure hotels Carlton en Martinez. Cannes is in de loop van de jaren uitgegroeid tot de internationale jetset-stad aan de Côte d’Azur.

Populair bij filmsterren en -producenten

Het filmfestival van Cannes vindt ieder jaar plaats in de derde week van mei en duurt 12 dagen. Sinds de start van het festival is het festival drie keer niet gehouden; in 1948 en 1950 en in 1968 (wegens mei-oproer in Parijs). Omdat het festival veel aandacht van de media krijgt, wordt het door veel filmsterren bezocht en is het een populaire gelegenheid voor filmproducenten om hun nieuwe films te presenteren en deze aan distributeurs te verkopen.

Prijzen Filmfestival van Cannes

De meest prestigieuze prijs die in Cannes wordt toegekend is de Palme d’Or (Gouden Palm) voor de beste film; deze wordt soms gedeeld door meerdere films in hetzelfde jaar. Helaas nog nooit gewonnen door een Nederlandse film, maar de Nederlandse film is wel in een aantal andere categorieën in de prijzen gevallen. Met name sinds 2013 doet Nederland het goed op het filmfestival met films als Borman, In 2015 waren twee Nederlandse films en vijf Nederlands/buitenlandse coproducties geselecteerd.

 

Geen reactie's

Geef een reactie