Fietsen in Frankrijk

22 feb Fietsen in Frankrijk

Frankrijk, fietsland. Het zou zo maar kunnen, dat Frankrijk door de Nederlanders is ontdekt. Niet als nieuw land, maar als fietsparadijs. Nederlanders wisten een halve eeuw geleden al dat je over hun boerenlandweggetjes door de mooiste landschappen fietst. Niet voor niets nemen dik 1 miljoen Nederlanders elk jaar hun fietsen mee op de auto of sleurhut. Fietsen in Frankrijk is mateloos populair. Maar fietsen de Fransen zelf ook?

Vive la vélo!

De Fransen zelf organiseren al ruim 100 jaar hun Tour de France, maar van recreatief fietsen hadden ze lange tijd geen kaas gegeten. Hun beste excuus is dat er altijd wel ergens een heuveltje in de weg ligt. Maar misschien vormde het ‘armoedige’ karakter dat ooit aan fietsen kleefde, een veel grotere hindernis. Langzaam verandert dat beeld en worden in de grotere steden winkels geopend waar A-merk fietsen te koop zijn. Vaak van Nederlandse makelij. Net als hoogwaardige fietskleding, -accessoires en -tassen die nota bene dankzij Nederlandse ondernemers van o.a. Holland Bikes, de Franse winkelschappen bereiken. Neemt niet weg dat nog altijd de helft van de Fransen hun fiets en spullen bij Decathlon koopt. Voorheen sterke Franse fietsmerken als Gitane en Peugeot gingen roemloos ten onder.

Fietsen in Frankrijk

De fietsroute langs de Loire is een klassieker en trekt jaarlijks zo’n miljoen fietsers. Een opkomend succes is: La Vélo Francette. Volop fietsen, dwars door een stil, verlaten en vaak zelfs ‘vergeten’ stukje Frankrijk. Naast het schitterende landschap zijn de 280 geselecteerde logeeradressen langs de fietsroute een groot pluspunt. Bijna 300 hotels met het keurmerk (Accueil Vélo) voor een fietsvriendelijk hotel. Hotels en Chambre d’hôtes, die precies snappen wat de fietsende vakantieganger wil.

De Vélo Route 43, zoals de officiële naam luidt, is 630 km lang en voert je door de landschappen van West-Frankrijk. Fietsen in Frankrijk van de Noordkust van Normandië in Ouistreham tot La Rochelle.

Veel te zien

Via rustige wegen en oude jachtpaden voert La Vélo Francette langs de landingsstranden van de Tweede Wereldoorlog, het Normandische coulisselandschap en langs de rivier Mayenne. In Val de Loire kunnen fietsers even afstappen om de bijzonder troglodyten (grotwoningen) te bekijken. De 630 kilometer lange tocht vervolgt met een doorsteek van Angers naar Saumur. Ook het gebied Vallée du Thouet en het moerasgebied bij Poitiers, Le Marais Poitevin, zijn te bewonderen tijdens de fietsroute. Aangekomen bij het eindpunt van de fietsroute in de havenstad La Rochelle aan de Atlantische Oceaan, is het mogelijk om een frisse duik te nemen en even bij te komen van alle inspanningen.

Frankrijk in het klein

De nieuwe Vélo Francette laat je ‘Frankrijk in het klein’ zien. Geen dag is het landschap en de sfeer hetzelfde. De historische dorpen en steden zijn van een grote schoonheid en staan er piekfijn bij. De wegen zijn van prima kwaliteit en goed gemarkeerd. Er zijn voldoende slaap- en eetadressen langs de route. Vele van hen zijn afgestemd op de wensen van fietsers. Van tevoren accommodatie plannen is aan te raden, ook omdat je vaak door dunbevolkte gebieden fietst. Tot slot: Fietsen in Frankrijk is in dit deel van Frankrijk nog plezieriger. In dit deel wonen bovengemiddeld veel vriendelijke Fransen en de prijzen zijn aanmerkelijk lager.

Wil je ook een keer fietsen in Frankrijk. Naast deze route zijn er nog vele andere routes te fietsen. Kijk op de site: http://www.fietseninfrankrijk.com/ voor meer informatie.

Geen reactie's

Geef een reactie