Edith Piaf

18 apr Edith Piaf

Toen ik in 2008 de theatervoorstelling “Piaf, de Musical” bijwoonde, was ik zo onder de indruk dat ik de voorstelling nóg tweemaal heb bezocht. Het  was geen groots opgezette show; integendeel. Het was een sober opgezet decor waarop af en toe een tafel of stoel wordt bijgezet of verplaatst. Deze musical wordt gedragen door de hoofdrolspeelster, Liesbeth List.  Zij is de verpersoonlijking van Edith Piaf.

Jeugd Edith Piaf

Edith Piaf werd op 19 december 1915 geboren. Omdat nóch haar moeder, nóch haar vader voor haar konden zorgen, werd ze ondergebracht bij haar grootmoeder. Haar oma, die een bordeel uitbaatte bracht haar liefdevol groot. Echter, de omgeving was niet ideaal en armoede viel haar ten deel. Door ziektes en ondervoeding bleef zij klein. Als ze veertien is, besluit ze haar vader te vergezellen tijdens zijn straatoptredens. Daarna gaat ze in haar eentje verder als zangeres in de straten van Parijs.

Vanaf haar 15e trad ze af en toe op als straatzangeres. Omdat ze succesjes boekte met haar zangtalent besloot te haar geluk te gaan beproeven in Parijs.  Hoewel haar opvoeding in het bordeel haar fysiek sterk had gemaakt, werd ze op haar 17e toch zwanger van een dochtertje, Marcelle. De vader van het kind, Louis Dupont, liet haar aan haar lot over. Marcelle overleed op 2-jarige leeftijd aan de gevolgen van hersenvlietontsteking.

Carrière Edith Piaf

Edith bleef op straat zingen om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.  Zo’n drie jaar later, in 1935, wordt Edith ontdekt door de eigenaar van een Parijse nachtclub, Louise Leplée. Hij raadt haar aan een artiestennaam te kiezen en dat wordt de bijnaam die hij voor haar verzon: La Môme Piaf (wat ‘de kleine mus’ betekent). Leplée leert haar om op te treden op het podium. Enige tijd nadat hij zich over zijn Piaf had ontfermd, werd Leplée op 6 april 1936 vermoord. Edith Piaf werd verdacht van medeplichtigheid maar werd later vrijgesproken.

Doorbraak

Na de tijd van armoede leerde zij Raymond Asso kennen. Asso heeft Edith echt groot gemaakt. Ook veranderde hij haar artiestennaam ‘La môme Piaf’ in Edith Piaf. Na vele voorbereidingen trad Edith Piaf in haar simpele zwarte jurk op in de musichall A.B.C. Haar optreden was een daverend succes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft ze optreden en ze is geliefd bij zowel de Fransen als de Duitsers. In deze tijd schrijft ze het lied La Vie en Rose. Na de oorlog neemt haar bekendheid ook buiten Europa toe. Zij gaf aankomende zangers en zangeressen de gelegenheid samen met haar op te treden. Een van de bekendste is wel Charles Aznavour. Door een ernstig auto-ongeluk in 1951 raakt ze zwaargewond en kampt daarna met problemen door morfine- en alcoholverslaving.

Overlijden

Piaf heeft vele liefdes gekend die allemaal een ongelukkig einde kenden. Haar grote liefde, bokser Marcel Cerdan, komt om bij een vliegtuigcrash terwijl hij op weg naar haar was. Piaf leeft de laatste maanden van haar leven teruggetrokken in Grasse, waar ze in de nacht van tien oktober 1963 sterft aan de gevolgen van een inwendige bloeding. Duizenden fans komen haar de laatste eer brengen als ze opgebaard ligt in haar appartement. Edith Piaf sterft geldelijk arm, maar rijk aan onvergetelijke klassiekers zoals ‘La vie en rose’, ‘Milord’ en ‘Non, je ne regrette rien’.

 

Kan het niet nalaten om deze klassieker toe te voegen:

Geen reactie's

Geef een reactie