De troubadour

10 okt De troubadour

Een troubadour is van oorsprong een Middeleeuwse kunstenaar, maar vooral begaafd als muzikant-dichter en actief in het Franse taalgebied. De troubadour was een rondreizende muzikant. Hij trok van dorpje naar dorpje, maar ook naar het buitenland zoals naar het Heilige Land. Zij vergezelden de kruisvaarders op hun langdurige reizen. De troubadour zorgde ervoor dat zij de mensen waren die het laatste nieuws verkondigden. Soms trokken zij zelf langs de kastelen en de hoven om hun werk te laten horen, maar ook kwam het voor dat zij dit werk lieten doen door jongleurs, artiesten van iets lager allooi.

Liederen van de troubadour

Maar wat voor muziek maakten zij en wie waren deze troubadours nu echt? De liederen van de Troubadours werden vooral aan de hoven gezongen. De liederen van de Troubadour gingen voornamelijk over ridderlijkheid en hoofse liefde. De hoofse cultuur ontstond in de 12de eeuw en was een grote verandering voor de edelen en ridders. Ruw en agressief gedrag werd verworpen en vervangen door gecultiveerd en beschaafd gedrag, zeker ook jegens vrouwen In Zuid-Frankrijk doen troubadours voor het eerst van zich spreken met romantische gedichten over onbereikbare liefdes. Zij zijn de eersten die de vrouw op een voetstuk plaatsten. In de volkscultuur wordt de troubadour gezien als de uitvinder van de romantische liefde. Zij waren ook de dichters die vertelden over de liefde tussen en man en een vrouw. Het meest gebruikte vers is de canso dat bestaat uit een aantal strofen met een boodschap. Een dansliedje werd een danso arbalada genoemd en inde pastorella wordt verteld over de liefdesverklaring van een ridder aan een herderin.  Historische gebeurtenissen en verhalen over verre landen waren ook veel voorkomende onderwerpen.

Feestje?

Voelt u zich aangesproken door de Middeleeuwen? Er zijn diverse locatie in het land die themafeesten organiseren en waarbij u terug gaat in de rauwe tijd van de Middeleeuwen. De troubadour brengt zijn ballades en een nar zorgt voor de komische noot.

Geen reactie's

Geef een reactie