De croissant

29 mrt De croissant

Bij de croissant denken we allemaal aan Frankrijk. Maar als we de verhalen mogen geloven, dan komt deze lekkernij helemaal niet uit Frankrijk.

Ontstaan van de croissant

Waar komt de naam croissant dan wel vandaag en hoe is de croissant ontstaan? Het verhaal gaat dat toen de Turken in 1683 Wenen belegerden, zij tunnels groeven onder de stad. De bakkers, die vroeg aan het werk waren, sloegen alarm en de Turken trokken zich terug. Om de overwinning te vieren, bakten de bakkers een broodje in de vorm van een halve maan. De halve maan is een symbool op de Turkse vlag, dus met de geboorte van de croissant werden de Turken als het ware bespot.

Ook is er een verhaal dat de croissant in Frankrijk geïntroduceerd werd door Marie Antoinette van Oostenrijk. Nadat ze was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende miste ze de Oostenrijkse broodjes zo dat ze een kok uit Wenen liet overkomen. 

Of deze verhalen op waarheid berusten? Er is geen bewijs voor gevonden en ik weet het ook niet, maar het woord croissant betekent halve maan dus er zal wel een kern van waarheid in het eerste verhaal zitten.

Ontbijt

De croissant is voor mij het symbool van het zondagsontbijt. Nog lui en in mijn pyjama zet ik op zondagmorgen de oven aan en laat ik een potje (Turkse) thee trekken. Ik dek de tafel gezellig en als dat gedaan is, gaan de croissantjes in de oven. De hele keuken ruikt naar een bakkerij: naar boter en suiker. Bloedheet komen ze uit de oven. Ik leg ze op mijn bordje en laat ze even afkoelen. Heerlijk met een beetje boter en flink wat hagelslag of chocopasta of jam. Al kruimelend werk ik er drie zonder moeite naar binnen. Ik wéét dat croissants vettig zijn en dat ik daarvan een beetje misselijk word, maar dat heb ik er graag voor over. Geen zondagsontbijt zonder een croissantje uit de oven.

Een goede croissant

Zoals al gezegd: een goede croissant moet kruimelig zijn en bestaat uit 3 lagen; de romp, de hoekjes en het hoedje. Een goede croissant moet een goudbruine kleur hebben en een mooie glans. Goede croissants zijn bij het doorsnijden te herkennen aan de structuur aan de binnenkant. Ik zou ze de hele dag door wel kunnen eten in allerlei varianten; de kaas croissant, de ham-kaas croissant, de chocolade croissant of de volkoren croissant. Allemaal even lekker. Maar de Fransen eten hun croissants uitsluitend en alleen bij het ontbijt.

Filmpje over het maken van de croissant

Tegenwoordig worden bijna alle croissant in de fabriek gemaakt en wordt de echte boter vervangen door de margarine. Het maakt mij allemaal niks uit: vind ze gewoon lekker !!

Geen reactie's

Geef een reactie