Dagtripjes in de Jura

13 jun Dagtripjes in de Jura

Het Jura (middel-)gebergte is door toeristen nog niet ontdekt. In het westen grenst het aan Bourgondie en in het noorden aan de Vogezen. Het is een bergmassief tussen Frankrijk en Zwitserland. Er zijn uitgesterkte bossen, rivierdalen en talrijke meren. Het plateau in de Risoux bos geeft een panoramisch uitzicht over de meren en de venen. Kortom een prachtige omgeving voor dagtripjes in de Jura. Hieronder volgt een opsomming van dorpjes in de Jura die het bezoeken waard zijn:

Dagtripjes in de Jura: Saint Claude 

In het Regionaal Natuurpark van de Haut-Jura ligt het dorp St. Claude, de hoofdstad van deze hooggelegen streek. Het staat bekend om haar vervaardiging pijpen. Deze worden gemaakt van bruyerehout.  In het Pijp- en Diamantenmuseum worden collecties pijpen en edelstenen tentoongesteld. Ook de kathedraal St-Pierre uit de 14e eeuw is een belangrijke bezienswaardigheid. Deze kathedraal werd pas inde 18e eeuw voltooid met een vierkante toren en een classicistische voorgevel. Binnen springen het altaarstuk uit de 16e eeuw en de prachtige houten koorgestoelte in het oog.

Dagtripjes in de Jura: Arbois

Arbois is hoofdstad van de Vins du Jura, de eerste wijngaard met het AOC-keurmerk in Frankrijk. Het is een karaktervol stadje en onder andere bekend omdat Louis Pasteur hier zijn jeugd doorbracht. Zijn ouderlijk huis is voor publiek vrij te bezoeken. Ook de moeite waard zijn de 18e eeuwse huizen op de Place de la Liberté en de uit de 12e eeuw stammende kerk Saint Just.

Dagtripjes in de Jura: Morez

Morez ligt in het dal van de Bienne in het hart van het natuurpark van de Haut-Jura. Het is bekend om zijn klokken- en brillenmakers. Het Musée de la lunette heeft een opmerkelijk collectie van brillen.

Dagtripjes in de Jura: Baume-Les-Messieurs

Dit dorp is een van de mooiste dorpjes in Frankrijk. De uit de 6e eeuw stammende benedictijnenabdij is zeker een bezoek waard. De abdij met kerk (gevel uit de 15de-eeuw) dateert uit de 12de en 13de-eeuw.

Ook de grot van Baume des Messieurs is een bezoekje waard. Deze grot behoort tot een van drie Jura-grotten die bezichtigd kunnen worden, samen met de grot van de Planches en de grot van les Moidons. De grotten zijn gemakkelijk toegankelijk en ideaal voor een gezinsuitje. Een andere bezienswaardigheid is de waterval van Baume-les-Messieurs; een van de bekendste in de Jura. Het water van de waterval komt van de ondergrondse rivier de Dard. Dankzij een aangelegd pad is de waterval het hele jaar door toegankelijk. Vanaf de waterval zijn er meerdere wandeltochtenmogelijk.

De Comité Kaas

Naast de natuur en mooie dorpjes heeft de Jura ook wat specialiteiten . Zo wordt in de Franche Comté één van de lekkerste kazen van Frankrijk geproduceerd: de Comté kaas. Een heerlijke kaas die gemaakt wordt van de melk van de Montbéliarde koe. Alleen de melk van deze koeien mag gebruikt worden voor het vervaardigen van de kaas. Deze koeien grazen hoog in het gebergte en dat geeft de specifieke smaak aan deze kaas. De kaas kreeg als eerste het AOC-label opgeplakt. Een hoogstaand kwaliteitspredikaat. Een bezoek aan een kaasboerderij kan dus ook een van de leuk de dagtripjes in de Jura zijn.

Meer weten over Franse kazen, lees mijn blog hierover.

Wijn

De wijngaarden in de Jura zijn meer dan 5000 jaar oud en daarmee één van de oudste in Frankrijk. De bekendheid van de Jura wijnen is gebaseerd op de instandhouding van de oenologische tradities. Mocht u de wijngaarden willen bezoeken, volg dan de Route des Vins du Jura. Deze sterkt zich uit  over een lengte van 80 kilometer van Saint-les-Bains tot Saint-Amou.

Geen reactie's

Geef een reactie