Claude Monet

01 aug Claude Monet

Claude Monet wordt beschouwd als de belichaming van het impressionisme. Hij wilde schilderen wat hij zag, dus niet zozeer wat er was: een impressie dus! Monet was gespecialiseerd is het schilderen van prachtige landschappen. Hij schilderde vaak dezelfde scènes op verschillende tijdstippen van de dag. Hij was gefascineerd door het spel met reflecties in het water, licht en schaduw.

Jeugd Claude Monet

Claude Monet werd op 14 november 1940 in Parijs geboren en zijn jeugd bracht hij door in Le Havre. In 1859 vertrok hij naar Parijs en in de studio van Charles Gleyre, maakte hij kennis met Bazille, Renoir en Sisley. Hij was succesvol met zijn schilderijen met verschillende effecten van licht in de natuur. Toen de oorlog tussen Pruisen en Frankrijk uitbrak vluchtte hij met zijn echtgenote, Camille Doncieux, naar London. Via Nederland, waarvan vier maanden in Zaandam en een kort verblijf in Amsterdam, kwamen ze terug naar Frankrijk.

Monet in Zaandam

Claude Monet kwam op 31-jarige leeftijd in 1871 met vrouw en zoontje naar Zaandam. Hij logeerde in hotel De Beurs met uitzicht op De Dan en de haven. Monet concentreerde zich tijdens zijn verblijf alleen op de De Zaan en de molens. Aan zijn vriend Pissarro schreef hij: Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.’ Monet schildert uiteindelijk maar liefst 25 Zaanse schilderijen, waarvan één portret. Het Zaans museum heeft het origineel schilderij De Voorzaan en de Westerhem aangekocht. Het is een landschap met daarin een typische Hollandse grijze lucht en drie molens.

Impressionisme

Het impressionisme draait om het grijpen van het moment. Impressionisten onderscheiden zich door een bijzondere belangstelling voor lichtwerking en het weergeven van een momentweergave. De schilderijen worden ter plaatse in de buitenlucht geschilderd, zoals dit schilderij van de krijtrotsen van Étretat. Dit was voorheen nooit gebeurd. In de dorpjes langs de Seine net buiten Parijs vonden veel impressionisten hun inspiratie.

Giverny

Het dorpje Giverny is wereldwijd bekend dankzij de schilderijen van Claude Monet. Na het overlijden van zijn beide vrouwen, verhuisde Monet naar een woning in Giverny in de buurt van Parijs. Hier deed Monet door zijn Japanse tuinman de inspiratie op tot zijn laatste werken. Zijn huis werd ingericht met de kleuren, de meubels, de Japanse etsen en faiences uit die tijd. Tegenover zijn huis werd een prachtige tuin aangelegd. De kunstenaar leefde hier van 1883 tot aan zijn dood in 1926.

Staar

Monet was geobsedeerd door lichtinval op natuurlijke vormen. Hij had last van zijn slechter wordende ogen; hij had last van staar. Hij zag alles in een waas en dat zie ook terug in zijn stijl. Toen hij zich uiteindelijk liet opereren, zag hij een ander lichtspectrum. Men denk dat hij ineens veel licht zag en dat zie je dan ook weer terug in zijn unieke kleurgebruik in zijn latere werk.

Wandeling

Door het centrum van Zaandam kunt u onder begeleiding van een gids deelnemen aan de Monet-wandelingen. De wandeling komt o.a. langs het beroemde blauwe huis, en langs de plek waar Monet het schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem‘ schilderde. De wandeling start bij het beeld van Czaar Peter op de Dam in Zaandam en duurt 1,5 tot 2 uur. U kunt ook zelf gaan wandelen of fietsen. Stichting Monet in Zaandam heeft een route uitgestippeld langs de plekken waar Monet zijn Zaanse schilderijen maakte. De route in Zaandam is te herkennen aan de fraaie Monet-stoeptegels. Ook is een fietsroute opgenomen (via de Zaanse Schans) voor een mooi rondje langs de Zaan.

Geen reactie's

Geef een reactie