Centre Pompidou

28 aug Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is één van de meest opvallende gebouwen in Parijs.
Dit Parijse Museum van Moderne Kunst, het Musée National d’Art Moderne, is het enige museum ter wereld dat een compleet overzicht geeft van moderne kunst uit de 20ste eeuw. Je kunt hier een uitbreide verzameling vinden van werken van bijna alle invloedrijke kunstenaars die behoren tot de moderne kunst. In het Centre Pompidou is tevens een grote openbare bibliotheek gevestigd.
CENTRE POMPIDOU
George Pompidou kwam in 1969 met het idee om een nieuwe culturele instelling te creëren gewijd aan de moderne kunst. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor een ontwerp en de winnaars waren de architecten Richard Rogers, Renzo Piano en Gianfranco Franchini. De vele gekleurde buizen die aan de buitenkant van het gebouw lopen zijn blikvangers. De kleuren geven de functie van de buizen aan. De blauwe buizen zijn luchtpijpen, de groene buizen zijn waterbuizen, de gele buizen zijn elektriciteit leidingen, de witte buizen zijn ventilatiekanalen en rood is de kleur voor het transport (liften). Ook de roltrappen zijn aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. De architecten wilden de functionele elementen van het gebouw aan de buitenkant plaatsen om meer ruimte binnen te creëren voor de exposities van kunstwerken.HET SUCCES VAN HET CENTRE POMPIDOU
Bij de opening van het Centre Pompidou in 1977 was het direct een doorslaand succes. De uitgebreide collectie van moderne kunst maakt het een museum waar je als liefhebber van moderne kunst zeker aan je trekken komt. De vele sculpturen, schilderijen, boeken, film, video, muziek etc. alles is in Centre Pompidou te vinden. Daarnaast worden ook vaak optredens gehouden van dans en muziek. Er worden conferenties en lezingen voor het publiek georganiseerd.  Het Centre Pompidou is een grote publiekstrekker waar alle vormen van moderne kunst maar ook andere uitingen een plek hebben gekregen. Op de bovenste verdieping van het Centre Pompidou is, niet te vergeten, een panoramisch terras waarvan u een prachtig uitzicht over Parijs heeft.

PLACE BEAUBOURG
Rondom het plein aan het Centre Pompidou, gekend als de Place Georges Pompidou of Place Beaubourg, zitten veel gezellige winkeltjes en restaurantjes en met terrassen. Vaak komen hier ook mimespelers en andere soorten van entertainement tegen. Ook voor het tekenen van een portret bent u hier aan het juiste adres.
40-JARIG BESTAAN
In 2017 bestaat het Centre Pompidou 40 jaar en ter gelegenheid daarvan loopt er tot begin 2018 een speciaal programma met culturele
activiteiten in veertig Franse steden, van Montpellier over Rijsel, tot Le François op het Caribische eiland Martinique.  Ook krijgt het gebouw ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan een grondige renovatie. Centre Pompidou is alle dagen geopend van 11.00 uur tot 22.00 uur.
Heeft u zelf nog een goede tip voor het bijken van het Centre Pompideu dan horen we dat graag.
Geen reactie's

Geef een reactie