Catacomben van Parijs

07 aug Catacomben van Parijs

De catacomben van Parijs zijn ondergrondse begraafplaatsen. Het is een labyrint van een beroemde verzameling ondergrondse begraafplaatsen. In het immense netwerk van ondergrondse kamers en galerijen zijn de beenderen van maar liefst zes miljoen Parijzenaren begraven. Op veel plekken is aangegeven waar de botten en schedels vandaan komen.
KERKHOF PARIJS
De catacomben van Parijs zijn ontstaan aan het einde van de 18e eeuw. Het grootste kerkhof van Parijs, “Cimetière des Saints-Innocents, werd vanwege gezondheidsrisico’s gesloten.
Vanaf de 12e eeuw was Cimetière des Saints-Innocents de begraafplaats in het hartje van Parijs. Maar na verloop van was er gebrek aan ruimte om alle overledene te begraven. Steeds meer lijken werden in één graf begraven. Gevolg was dat rottende lijken openbaar op de begraafplaats lagen en een bron van infectie waren. Daarnaast was de geur die van de lijken afkwam ook niet te harden. Daarom werd besloten om de menselijke resten van de begraafplaats te verwijderen en deze ergens anders te herbegraven.
ONTSTAAN VAN DE CATACOMBEN VAN PARIJS
Onder Parijs waren al vele verschillende tunnels gegraven. Oorspronkelijk waren dit kalsteengroeven. Ze waren ideaal als dumpplaats voor deze menselijke resten. Ook beenderen van andere overvolle kerkhoven konden naar deze tunnels worden gebracht. Daarom werden vanaf 1786 tot ver in de 19e eeuw miljoenen schedels en botten verplaatst naar de oude ondergrondse groeves.
BEZOEK AAN DE TUNNELS
De oorspronkelijke tunnelstelsels beslaan bijna 290 kilometer. Op dit moment is slechts 1,9 kilometer opengesteld voor bezoek. Tijdens de wandeling van de bijna 2 km moeten 130 treden afgedaald worden en 83 treden omhooggeklommen worden. Beneden liggen duizenden botten en schedels in schemerlicht. Meestal netjes gerangschikt in duistere, nauwe gangen onder de straten van Parijs. Soms zijn er hele kunstwerken gemaakt met menselijke schedels en botten. Maar soms zijn de beenderen ook gewoon op een hoop gegooid.
GEHEIME KAMER
Vanwege de omvang van de tunnelstelsels worden de catacomben soms ook illigaalbezocht. Zo ontdekte de Franse politie in september 2004 een compleet ingerichte geheime kamer in een van de tunnels. Er was elektriciteit en zelfs een bioscoop aanwezig. Toen de politie 3 dagen later terugkwam, was alles leeggehaald.
BEZOEKEN CATACOMBEN VAN PARIJS
Wie een bezoek brengt aan de catacomben wordt verwelkomd met het bordje: ‘Stop, hier is het rijk van de dood’.
De catacomben zijn iedere dag geopend tussen tien uur ‘s ochtends en 18 uur ‘s avonds. Op feestdagen zijn de ondergrondse grafkelders meestal gesloten. De hoofdentree voor toeristen is: 1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy (place Denfert-Rochereau) in het 14de arrondissement van Parijs. De entree is drie euro. Je krijgt daarbij een audiotour die je een half uur rondleidt in het Frans, Engels of Spaans. Ga je de catacomben bezoeken dan wensen we je alvast veel plezier!
Geen reactie's

Geef een reactie