Bezienswaardigheden in Straatsburg

19 jun Bezienswaardigheden in Straatsburg

Straatsburg ligt in het noordoosten van Frankrijk en is de hoofdstad van Elzas. De stad ligt op de plaats waar de rivier de Ill in de Rijn stroomt.  Straatburg heeft meer dan één miljoen inwoners. Aan de overkant van de Rijn ligt Duitsland. De stad zelf telt ongeveer 272.000 inwoners. Bezienswaardigheden in Straatsburg zijn er genoeg te vinden, dus een aanrader voor een weekendje weg.

Europees Parlement

Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bevindt zich in Straatsburg. Eén van de belangrijkste redenen om het Europese Parlement in de stad te laten plaatsnemen, heeft te maken met de tweetaligheid van Straatsburg. Straatsburg is in de loop der eeuwen meerdere malen van land gewisseld maar behoort sinds de Eerste Wereldoorlog tot Frankrijk.

Historisch centrum

Het historische centrum van de stad, beter bekend als de Grande Île, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Omdat Straatsburg niet ver van de Duitse grens ligt is de stad tweetalig. Mede door dit feit is de stad gekozen als Europese hoofdstad en is ze de zetel van vele internationale instellingen. Vanwege de vele rijkdommen en beloopbare afstanden tussen de architectonische gebouwen is de stad bij uitstek geschikt voor een lekker lang weekend of een midweek. Het hele centrum van de stad is uitgeroepen tot werelderfgoed door Unesco in 1988.

Geschiedenis

Straatsburg is ruim 2000 jaar geleden gesticht. Als belangrijk kruispunt van natuurlijke water- en landwegen werd er gesproken over Strateburgum, stad der wegen.  Door zijn gunstige ligging is Straatsburg gedurende de eeuwen vele malen ingenomen wat gepaard ging met grote verwoestingen. Als gevolg van de oorlogen en annexaties is Straatsburg in de afgelopen 200 jaar in handen gevallen van Duitsland en Frankrijk en andersom. In Straatsburg werd oorspronkelijk Duits-Elzassisch gesproken maar na 1918 en 1945 wordt er meer Frans dan Duits gesproken.

Bezienswaardigheden in Straatsburg

Kathedraal van Notre-Dame 
De kathedraal staat op een groot plein precies zoals het in de middeleeuwen was.
Deze prachtige gotische kathedraal werd grotendeels gebouwd tussen de 11e en 15e eeuw en maakt deel uit van het Unesco Werelderfgoed. De toren is 142 meter hoog en was lang het hoogste gebouw in Europa. De kathedraal is gebouwd van roze zandsteen en heeft enorm veel details, bogen, zuilen en beelden. De voorgevel met pinakels van meer dan tien meter hoog is ronduit indrukwekkend. De belangrijkste attractie in deze kathedraal is het Astronomisch uurwerk.

Petit France
Deze wijk is beroemd om zijn kleine nauwe steegjes en gezellige pleintjes en is gelegen op het eiland Grande Île in het midden van de rivier. De wijk Petit France is bekend om zijn kleine nauwe straatjes en gezellige pleintjes. De smalle steegjes vol kinderkopjes en kanalen die het gebied doorkruisen, vormen een charmant contrast met de kleurrijke oude vakwerkhuizen uit de 16e eeuw. U vindt hier vele terrasjes en gezellige restaurantjes. Hier kunt u terecht voor de lokale specialiteit Flammkuchen, wat nog het meest weg heeft van pizza met een ultradunne bodem. Met een rondvaartboot kunt u de wijk vanaf het water zien, maar het is ook leuk om deze boten te zien stutten in de sluis.

Meer bezienswaardigheden in het historisch centrum zijn:

  • De rivier de Rijn waar 21 bruggen over gaan die Grande vele verbinden met de nieuwe stad.
  • De vier oude kerken: Saint-Thomas, Saint-Pierre-le-Vieux, Saint-Pierre-le-Jeune et Saint-Etienne, en de gebouwen van de l’Oeuvre Notre-Dame.

Straatsburg charmeert alle liefhebbers van geschiedenis, gastronomie, ontdekkingen, monumenten en cultuur die alle kans hebben om verliefd te worden op deze stad. Dus bezoek deze stad en geniet van de bezienswaardigheden in Straatsburg.

Geen reactie's

Geef een reactie