Bezienswaardigheden in Rouen

25 jul Bezienswaardigheden in Rouen

Rouen ligt aan de Seine en is de hoofdstad van Normandië. Bezienswaardigheden in Rouen zijn onder andere de gotische kathedraal, Notre-Dame, en Rue du Gros Horloge, maar de stad is ook onlosmakelijk verbonden met de Franse heldin Jeanne d’Arc. Rouen is vitaal en bruisend met nog een laat-middeleeuws centrum. Een stad met een rijk verleden, die door zeehandel en industrie tot bloei is gekomen. De vele schilderachtige oude vakwerkgevels, musea en andere bouwwerken zijn een bezoek meer dan waard. De kerken waar de gotiek hoogtij viert met ranke torens, spitsboogvensters, pinakels, smalle hoekige steunberen, rijk gebeeldhouwde portalen, hoge luchtige kerkinterieurs bepalen weer het stadsbeeld.

Tweede Wereldoorlog en Rouen

De Tweede Wereldoorlog heeft haar tol van Rouen geëist. Als gevolg van de vele bombardementen zijn veel gebouwen beschadigd. Maar een nauwkeurige restauratie van alle waardevolle monumenten zorgt ervoor dat Rouen weer een prachtige historische stad is geworden.

Bezienswaardigheden in Rouen; Rue de Gros Horloge

Rue du Gros Horloge is een sinds de middeleeuwen een zeer populair straatje. De stadsklok, oftewel het Gros Horloge, aan wie het straatje zijn naam te danken heeft, kan je onmogelijk missen: ze hangt direct boven de stenen straat. Waar ooit een stadspoort toegang gaf tot het oude Rouen, werd tussen 1527 en 1529 een bouwwerk in Renaissancestijl neergezet, de zogenaamde Gros Horloge. Het is dé blikvanger van Rouen.  In de 16e eeuw hing de klok veel hoger maar de inwoners hebben de Gros Horloge naar beneden gehaald zodat iedereen de tijd goed kon lezen. De klok heeft maar één wijzer; die voor het aanwijzen van het uur. De minuten waren in de middeleeuwen niet belangrijk! Het Gros Horloge werd in de 16e eeuw uit Belfort meegenomen en geeft ook de weken en de schijngestalten van de maan aan.

Place du Vieux Marché

Als je onder de Gros Horloge doorloopt kom je uit op de Place du Vieux Marché. Het plein dat al eeuwen het hart van de stad vormt, is ook een van de bezienswaardigheden in Rouen. Nu staat het plein vol met gezellige restaurantjes en terrasjes maar in de middeleeuwen werden hier de misdadigers en veroordeelden op de brandstapel gegooid.

Jeanne d’Arc

In 1431 werd Jeanne d’Arc is op Place du Vieux Marché levend verbrand. De echte blikvanger op het plein is de Jeanne d’Arc kerk. Deze kerk werd gebouwd in 1979 gebouwd in de vorm van een ondersteboven liggend schip. De kerk is redelijk nieuw maar de glasramen stammen uit de 16e eeuw. Een groot kruis geeft ook nu nog aan waar Jeanne d’Arc precies werd verbrand.

Jeanne d’Arc was een jong, boerenmeisje met lef en maar één doel. Toen ze 13 jaar oud was hoorde ze engelen die haar vertelden dat ze het leger moest helpen om Frankrijk te bevrijden van de Engelsen. Ze leidde met goddelijke kracht het Franse leger op het veld en met succes want ze kreeg zelfs haar eigen leger. Maar toen ze een veldslag verloor in de buurt van Parijs, kwam ze in handen van de Engelsen. Die beschuldigden haar van ketterij; ze droeg mannenkleding en ze zei dat God haar opdrachten gaf via engelen. Uiteindelijk werd ze op 30 mei 1431 veroordeeld tot de brandstapel. Toch werd ze een heldin voor de Fransen en werd ze een symbool voor vrijheid en nationalisme. Door de kerk werd ze met terugwerkende kracht heiligverklaard.

Kathedraal Notre Dame

In de 12e eeuw werd met de bouw van de kathedraal gestart maar het duurde nog vele honderd jaren alvorens het gebouw ook daadwerkelijk af was. Het is één van de blikvangers van Rouen.

Verschillende bouwstijlen en evoluties binnen de Gotische stijl zijn te herkennen. De kathedraal staat vooral bekend om de adembenemende glas-in-lood ramen en bijzondere grafmonumenten. De kathedraal heeft de hoogste torenspits van Frankrijk en elke zomeravond is er een spectaculaire lichtshow te zien met Monet en Jeanne d’Arc als thema’s.

Heb jij nog tips voor bezienswaardigheden in Rouen? Wij horen ze graag.

Geen reactie's

Geef een reactie