Bezienswaardigheden in Reims

29 mei Bezienswaardigheden in Reims

Reims ligt in het noordoosten van Frankrijk en is de twaalfde grootste stad van Frankrijk. Ten zuidwesten van de stad bevindt zich het Montagne de Reims, een bebost gebied met wijngaarden. Het hoogste punt is de berg Sinaï. In de omgeving bevinden zich de wijngaarddorpjes Ludes, Mailly-Champagne, Verzenay, Verzy, Ambonnay en Bouzy. Er zijn tal van bezienswaardigheden in Reims die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Deze levendige stad heeft verschillende restaurantjes en barretjes waar je meer dan genoeg champagne kunt proeven!

Geschiedenis

Reims is een erg oude stad en de geschiedenis van de stad gaat terug tot voor onze jaartelling. Vele Romeinse overblijfselen zijn daar getuige van. De eerste inwoners waren de Remi die er in eerste eeuw voor Christus gevestigd waren. Naar hen is de stad ook vernoemd. Reims is de stad waar in 496 Clovis door bisschop Remigius werd gedoopt en waar vele Franse koningen zijn gekroond. Nagenoeg alle Franse koningen werden tot omstreeks 1826 in Reims door de aartsbisschop gezalfd en ingewijd.

Bezienswaardigheden in Reims

Cathédrale de Notre Dame 
Reims was ook een rijke stad waarvan de machtige cathédrale de Notre Dame nog steeds een stille getuige is. De kathedraal van Reims wordt wel de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk genoemd. De stad leed zware vernielingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kathedraal overleefde de oorlog, zij het zwaar gehavend. De prachtige kalkstenen beelden waren aan puin geschoten. Het gebrandschilderde glas was zo goed als totaal verwoest. Men besloot om de kerk te herbouwen en de ornamenten te restaureren waar mogelijk. Het zou meer dan 40 jaar duren om ze in haar oude glorie te herstellen. De kathedraal herinnert aan de kroningen van de Franse Koningen en de champagne, aangezien vele belangrijke Champagnehuizen hier hun hoofdkantoor hebben. Moment van glorie in het recente verleden was toen paus Johannes Paulus II in 1996 een bezoek bracht aan de Notre Dame om het 1500-jarig bestaan van de christelijke monarchie in Frankrijk te vieren.

Le palais du Tau 
Le palais du Tau was vroeger het aartsbisschoppelijk paleis en bevindt zich naast de kathedraal. Het paleis dankt zijn naam aan de T-vormige plattegrond (tau is Grieks voor T). Er zijn kerkschatten, beeldhouwwerken en tapijten te bezichtigen. Ook zijn de kroningsinsignes tentoongesteld.

Baselique Saint-Remi
Ook de Baselique Saint-Remi heeft veel te lijden gehad onder de Eerste Wereldoorlog. Ook deze basiliek is grotendeels heropgebouwd en in nu een indrukwekkende bezienswaardigheid. Naast de basiliek bevindt zich in de abdij het Museum van Sint-Remi.

Zowel de kathedraal, het Palais du Tau, de Abdij en de Basiliek Saint-Remi behoren tot het Werelderfgoed van de UNESCO.

Champagne

Uiteraard mag een bezoek aan de stad Reims, de champagnehoofdstad niet ontbreken.  Reims is beroemd vanwege zijn vele bekende champagnehuizen in de stad. Bekende champagnehuizen zijn Gosset (het oudste wijnhuis van champagne), Veuve Clicquot, Laurent Perrier, Moët & Chandon en Pommery. De champagnehuizen vormen een echte toeristische attractie. In en om Reims liggen tientallen miljoenen flessen opgeslagen. Deze flessen liggen in de wijnkelders die zo’n 120 km lang zijn. Het champagnehuis van De Castellane in Epernay werd opgericht in 1895. Je kunt er het museum en de keldergangen bezoeken. In het museum kom je meer te weten over het productieproces van Champagne, van de wijngaarden tot in de fles. Een publiekstrekker is de 66 meter hoge toren vanwaar je een prachtig zicht hebt over Epernay en de wijngaarden

Bereikbaarheid

Reims beschikt over vele winkeltjes, terrasjes en restaurantjes waar u typisch Franse gerechten kunt bestellen. Of u op zoek bent naar geschiedenis, kunst of architectuur, Reims heeft het. Reims is erg goed bereikbaar vanuit België en Nederland. De afstand van Brussel tot Reims bedraagt ongeveer 270 km. Je bent iets minder dan drie uur onderweg. Vanuit Amsterdam is de afstand iets lang: 470 km. Op die afstand rijd je 4,5 tot 5 uur.

Heeft u nog aanvullende tips voor bezienswaardigheden in Reims? We horen graag van u!

Geen reactie's

Geef een reactie