Bezienswaardigheden in Nice

17 jul Bezienswaardigheden in Nice

Alhoewel Nice niet zo hectisch is als Marseille of Parijs, is deze mondaine stad een bezoek meer dan waard. Nice ligt aan de Côte d’Azur in het zuidoostelijke puntje van Frankrijk en is een van de grote toeristische trekpleisters aan de Franse Riviera. Nice heeft ruim 350.000 inwoners. In Nice is bijna alles op loopafstand; het drukbezochte vliegveld ligt slechts op 10 minuten afstand. Het heerlijke weer en de welvaart van de stad zijn een aantrekkingskracht voor aristocraten uit heel Europa. Men vindt hier peperdure hotels en grote villa’s waar de rijken vertoeven. In de stad hangt een artistieke sfeer die veel toeristen aantrekt. In deze blog ‘Bezienswaardigheden in Nice’ enkele tips voor een bezoek aan deze stad, die perfect is voor een weekendje weg of stedentrip.

Klimaat en bereikbaarheid

In het voorjaar schijnt hier de zon al volop, terwijl wij nog in de kou zitten. Vanaf april heeft het mediterrane klimaat aangename temperaturen van 20 graden en hoger. De stad is goed bereikbaar per trein, auto en vliegtuig. Op Nice, ook wel de poort naar de zon genoemd, kunt u dagelijks vliegen vanaf verschillende vliegvelden van Nederland. De vlucht duurt ongeveer 1,5 uur. Per trein reist u eerst met de Thalys naar Parijs en van daaruit verder per TGV naar Nice. Frans is de officiële taal en enige taal. Verwacht niet dat iemand hier Engels spreekt, tenzij hij of zij de Engelse taal toevallig beheerst. Maar ga daar maar niet vanuit!

Geschiedenis

De naam Nice stamt uit de vijfde eeuw voor Christus toen de Grieken er hun handelspost Nikaia stichtten. In de eerste eeuw voor Christus kwamen de Romeinen. In de tiende eeuw werd de Notre Dame van Nice gebouwd waardoor de stad een belangrijke plaats werd voor de regio. U vindt in het oude centrum van Nice veel overblijfselen van de Romeinen, Grieken en Middeleeuwen.

Bezienswaardigheden in Nice

Nice heeft een oud en een nieuw centrum en beiden hebben veel te bieden.

 • La Cathédrale Sainte-Réparate
  In het oude deel staat de kathedraal van Nice die aan het begin van de 13e eeuw werd gebouwd. De kathedraal werd gebouwd voor Sainte Réparate, de patroonheilige van de stad en zijn bisdom. In 1649 kreeg de kathedraal zijn barokke uiterlijk. De binnenkant is rijkelijk en smaakvol gedecoreerd. In de kerk worden klassieke concerten gegeven en er zijn drie enorme orgels waar bij speciale missen op gespeeld wordt.
 • Palais Lascaris 
  Het prachtige en statige Palais Lascaris behoorde toe aan de adellijke familie Vintimille-Lascaris. Het paleis dat stamt uit 1650 een typisch voorbeeld van de Genuese barokstijl en geeft een goed beeld van de macht die deze rijke familie had. Het huis is tussen 1963 en 1970 volledig gerestaureerd. De zalen zijn versierd met wandtapijten uit België en hebben prachtige plafondschilderingen. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als muziekinstrumenten museum. Onder in het gebouw is een apotheek uit 1738 te zien.
 • Musée des Beaux Arts Jules Chéret
  Dit museum heeft een grote verzameling met kunstwerken. Napoleon II schonk de stad Nice een collectie kunstwerken. Publiekstrekker en een werk van Brueghel. Ook zijn er impressionistische werken te zien van Degas, Monet, Signac, Bonnard en Vuillard. Het gebouw waarin het museum gehuisvest is, diende in de 19de eeuw als buitenverblijf voor de Oekraïense prinses Kotschoubey.
 • Promenade des Anglais 
  Bijna alle bezoekers van de stad Nice lopen over de beroemde promenade des Anglais. De promenade werd aangelegd in opdracht van de Engelse elite die in de 183 eeuw naar Nice kwam. Het beroemde hotel Négresco vindt u ook aan deze promenade. Het is er altijd gezellig druk. Als u richting de oude stad loopt, komt u langs het prachtige groene stadspark Jardins Albert I.

Shoppen

De Avenue Jean Médecin is de belangrijkste winkelstraat. Het grootste warenhuis van Nice is de Nouvelles Galleries. Halfweg de Avenue Jean Médecin vindt u het winkelcentrum Nice Etoile waar alle bekende winkelketens zitten zoals Zara, NafNaf, Louis Pion en natuurlijk de FNAC. U vindt hier naast veel luxe winkels ook de traditionele winkels die vaak handgemaakte producten uit de regio verkopen. De Rue de France is een voetgangers straat die parallel loopt met de kust. De cafeetjes en restaurantjes hebben grote buitenterrassen waarop het heerlijk vertoeven is.

Naast de vele bezienswaardigheden in Nice, doet de stad veel moeite om de toeristen te vermaken. Het hele jaar door zijn er activiteiten en festivals.

Geen reactie's

Geef een reactie