Bezienswaardigheden in Marseille

22 mei Bezienswaardigheden in Marseille

Marseille is een stad aan de Middellandse Zee. Het is de oudste stad van Frankrijk en één van de oudste steden van Europa. Het heeft de grootste handelshaven van Frankrijk. Ook is Marseille een populaire cruisehaven, die in veel routes door het westelijke deel van de Middellandse Zee opgenomen is. Met name de haven ofwel ‘Le Vieux Port’ in Marseille heeft altijd een zeer belangrijke rol in de stad gespeeld. Bezienswaardigheden in Marseille zijn er genoeg, waaronder forten, kerken en kathedralen.

Geschiedenis Marseille

De geschiedenis van Marseille gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus.  De stad werd gesticht door de Grieken en kreeg de naam Massilia. Omdat de stad gunstig gelegen was aan de Middellandse Zee werd Massilia een groot en belangrijk handelscentrum. Door vijandelijke aanvallen besloot de stad zich aan te sluiten bij het Romeinse Rijk en behield zo haar vrijheid. Rond de 19e eeuw werd Marseille een geliefde bestemming voor kunstenaars en maakte de stad een periode van groei door.

Bezienswaardigheden in Marseille

Met de aanleg van de hogesnelheidstrein tussen Parijs en Marseille neemt het aantal toeristen toe. Ook de goedkope vliegverbindingen dragen hiertoe bij. In de stad kunt u door een rit te maken met een boemeltreintje veel van de bezienswaardigheden in Marseille en de stad zien. Ook kunt u op pad met een gids die u alles vertelt over deze prachtige stad en haar geschiedenis. Probeer dan wel om meer te zien van de Vieux Port en de geijkte musea en bezienswaardigheden. Marseille is vooral groot in de kleine dingen.

Le Vieux Port 
De authentieke en gezellige sfeer van de stad leer je het beste kennen in ‘Le Vieux Port’. Ondanks alle toeristische activiteiten en talloze restaurantjes, terrassen, winkeltjes en hotels is het er aangenaam vertoeven. De haven heeft altijd het reilen en zeilen van de stad bepaald. Aan weerszijden van de havenmond vindt u de eeuwenoude forten.

Kunstenaarswijk Le Panier
Le panier is een levendige wijk met smalle sfeervolle straatjes. Vroeger was dit de rosse buurt, maar deze multiculturele wijk is gerenoveerd. De prostituees zijn verdwenen en hippe restaurantjes openen hun deuren. In deze volkswijk treft u allerlei leuke kunstgalerijen en -ateliers aan waar de kunstenaars aan het werk zijn.

De smalle straatjes hangen vol met street-art. U vindt hier leuke winkels waar je naar hartenlust kunt shoppen. In deze oudste wijk van de stad moet je door middel van trappen kleine hoogteverschillen overbruggen dus bezoek deze wijk het liefst te voet.

Notre Dame de la Garde
De basiliek van Marseille ligt aan zee, die vooral door de ligging bovenop een 162 meter hoge kalkstenen rots zeer imposant oogt. Zij horend hoog boven de stad uit en is daarmee een ideaal uitzichtpunt. Aan de muren van de basiliek zijn door gelovigen schilderijen, voorwerpen en gegraveerde platen opgehangen nadat hun gelofte of wens in vervulling was gegaan. Het in goud vergulde Mariabeeld is de kroon op deze kerk en bereikt een hoogte van 9.7 meter. Veel van het gebruikte marmer en porfier zijn afkomstig uit Italië.

Waterpaleis 
Dit paleis is gebouwd tussen 1862 en 1869. Het paleis bevindt zich aan de ingang van het gelijknamige park en met vier stenen leeuwen en een sprankelende fontein waan je je bij het binnengaan een koning in eigen rijk. In de noordvleugel van het gebouw zetelt het Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten), gevestigd in de rechtervleugel vind je het Musée d’Histoire Naturelle (Museum voor Natuurhistorie), met een enorme hoeveelheid opgezette dieren. Ook de tuinen zijn meer dan de moeite waard.

Savon de Marseille zeep

De zeep kent zijn oorsprong in de directe omgeving van Marseille. In de zeventiende eeuw werd door de Franse wetgever al vastgelegd hoe de Savon de Marseille gemaakt moest worden. De kwaliteit en de oorsprong van de ingrediënten werden hierdoor verzekerd. Door de toenemende vraag naar middelen voor persoonlijke hygiëne en huishoudelijke schoonmaakmiddelen konden de fabrikanten nauwelijks aan de vraag voldoen. Na 1945 stortte de markt in doordat ze overstelpt werd door nieuwe, synthetische, producten veelal uit Amerika.

Weet jij nog bezienswaardigheden in Marseille die je niet mag missen bij een bezoek aan deze stad? We horen het graag van u.

Geen reactie's

Geef een reactie