Bezienswaardigheden in Lille

03 okt Bezienswaardigheden in Lille

Lille of Rijsel is de meest Vlaamse stad in Frankrijk. Het heeft eeuwenlang behoord aan het graafschap Vlaanderen. De Nederlandse invloeden zijn in de architectuur van de stad nog steeds zichtbaar. Op sommige gebouwen kom je zelf Nederlandse opschriften tegen. Bezienswaardigheden in Lille zijn er genoeg te vinden. Aanrader dus voor een weekendje weg.

Reisgids Lille

Wil je niet een hoop van de hoogtepunten missen, ga Lille dan verkennen met een reisgids of een goede plattegrond. Hoewel het centrum van de stad niet heel groot is en vrij compact, liggen de verschillende bezienswaardigheden op enige afstand van elkaar.

Bezienswaardigheden in Lille

Er is teveel op om te noemen dus hieronder slechts een paar hoogtepunten.

Vieux Ville

Vieux Lille is het historische gedeelte van de stad en tevens het leukste deel van de stad. De hoofdstraat, Rue de la Monnaie is een historische beleving. Als je de hoofdstraat verlaat belandt je in kleine straatjes met op elke hoek een boulangerie of een klein cafeetjes. In Lille kun je shop-till you drop in de meest luxe winkels en boetieks of delicatessezaken. Het is de moeite waard om hier gewoon wat rond te slenteren langs de huisjes, cafeetjes en kerkjes.

Palais des Beaux Arts

Dit museum heeft een indrukwekkende kunstcollectie en op die van het Louvre na, de meest waardevolle van Frankrijk. U vindt hier schilderwerken van Rubens, Breughel, Monet, Manet, Donatello, Raphael en Rodin.

Kathedraal Notre-Dame de la Treille

Deze kathedraal staat in het oude deel van de stad. Halverwege de negentiende eeuw werd gestart met de neogotische kerk en in 1999 werd ze afgebouwd. De kathedraal heeft een bijzondere architectuur omdat ze gedeeltelijk in neogotische stijl en gedeeltelijk in moderne stijl is gebouwd. De westelijke gevel bestaat uit een ijzeren spitsboogcontractie die bekleed is met marmeren tegels. In de top van de spitsboog is een 6,5 meter groot roosvenster ingebouwd.

Citadel en Zoo de Lille

Dit Citadel is nog steeds in gebruik door het Franse leger en daardoor niet mogelijk om te bezoeken. Het park wat om de citadel ligt is wel te bezoeken. Je kunt hier wandelen langs en door de oude verdedigingswerken van de stad. In het Bois de la Citadelle ligt de dierentuin van Lille. Deze dierentuin is gratis te bezoeken. Hier leven ongeveer 300 dieren onder andere kleinere katten en enkele bijzondere apensoorten.

Place du Général-de-Gaulle/Grande Place

Het centrale plein van Lille is de Grand Place. Hier bevindt zich het oude beursgebouw Vielle Bourse en midden op het plein staat een fontein, La Colonne de la Déesse. In de zomermaanden is het hier goed vertoeven door de vele gezellige terrasjes.

Eten en drinken

Lille is een Bourgondische stad waar je lekker kunt eten en drinken. De meeste restaurants hebben een Franse keuken maar ook producten als stoofvlees met frietjes zijn populair. In Lille moet je zeker bier proeven. Lille en de omgeving kennen verschillende bieren en lekkere jeneversoorten.

Bereikbaarheid Lille

Lille ligt niet zover van de Belgische grens en is een uitstekende bestemming voor een weekendje weg door de vele bezienswaardigheden in Lille. Wilt u niet met de auto? Vanuit Rotterdam kunt u rechtstreeks met de Thalys naar Lille. Lille heeft een metronetwerk dat tot redelijk ver buiten de stad loopt naar  steden als Roubaix, maar ook naar de kleinere naast Lille gelegen dorpjes zoals Lezennes en Wazemmes.

 

Geen reactie's

Geef een reactie