Baskenland

18 dec Baskenland

In het zuiden van Frankrijk, tegen de grens met Spanje ligt Baskenland. In tegensteling tot wat de naam doet vermoeden is Baskenland geen land. Het is een regio die deels bij Frankrijk en deel bij Spanje behoord. Baskenland bestaat uit zeven provincies. Vier provincies liggen aan de Spaanse kant van de grens en vormen een autonoom gebied. Dit zijn de provincies Álava, Biskaje, Gipuzkoa en Navarra. Frans-Baskenland concentreert zich in het departement Pyrénées-Atlantiques. Drie provincies liggen aan de Franse kant van de grens en maken deel uit van het departement van de Franse Pyreneeën: Labourd, Soule en Neder-Navarra. Er bestaat geen Frans Baskenland. Baskenland is het land van de Baskische taal en kent Zuid- en Noord- Baskenland. De Bask is trots op zijn land en de rijke geschiedenis.

GESCHIEDENIS BASKENLAND

Baskenland is al eeuwenlang het leefgebied van de Basken. De Baskische cultuur is al heel oud en bestond al voor de komst van de Romeinen naar Europa. Het Spaanse Navarra heeft een grote rol gespeelt in de Baskische geschiedenis. De tijd van het koninkrijk Navarra, rond 999-1035, is de enige periode in de geschiedenis geweest dat de Basken onder een Baskische heerser leefden. Daarna is Baskenland onderdeel geweest van Castilië en het Spaanse koninkrijk, en van de Franse Republiek.

ETA

De Basken streven al lange tijd naar onafhankelijkheid. De problemen in Baskenland zijn ontstaan in de strijd tegen dictator Franco in de jaren dertig. In 1936 pleegde het fascistische leger van generaal Franco een staatsgreep in Spanje. Een jaar later werd ook het Baskische grondgebied bezet en vernietigde het leger de oude Baskische hoofdstad Guernica. In 1959 werd de Baskische onafhankelijkheidsbeweging Euskadi Ta Askatasuna (ETA) opgericht. Hiermee veranderde het Baskische nationalisme en het pleiten voor een traditionele cultuur in een gewapende beweging. De afscheidingsbeweging ETA was vele jaren actief met gewelddadige acties en werd door Spanje, Frankrijk en de EU als een terroristisch organisatie beschouwd. Door onderhandelingen met de Spaanse regering kwam er in oktober 2011 een einde aan de gewapende strijd. De strijd om onafhankelijkheid door de ETA heeft meer dan 800 slachtoffers gemaakt.

TAAL BASKENLAND

Naast het Frans en Spaans wordt er in Baskenland Baskisch of Euskara gesproken. Het Baskisch is een taaltje apart, waar echt geen touw aan vast te knopen is. Men weet nog steeds niet waar de taal vandaan komt of hoe ze ontstaan is. Het is in Spanje een officiële taal en wordt in Baskenland door ongeveer een kwart van de bevolking gesproken. In Frankrijk wordt het Baskisch op geen enkele manier erkend.

WAT TE DOEN IN FRANS BASKENLAND

In Frans Baskenland kunt u authentieke espadrilles kopen in de hoofdstad Mauléon. Op een terrasje genieten van een Izarra, een typisch Baskisch drankje terwijl u luistert naar de muziek die voortkomt uit de txalaparta (slaginstrument van houten planken). Als u een Jacobsmonument ziet dan geeft het aan dat het dorpje een knooppunt vormt van de routes naar Santiago de Compostella. In Frans Baskenland mag een bezoek aan de bekende steden Bayonne en Biarritz niet worden overgeslagen.

Geen reactie's

Geef een reactie