Avignon

13 mrt Avignon

Avignon is de hoofdstad van het departement Vacluse en ligt in het zuidoosten van Frankrijk. De stad staat op de lijst van UNESCO als werelderfgoed. Het historische centrum wordt begrensd door stadswallen die uniek zijn in Frankrijk. De stad dankt haar bekendheid als centrum voor kunst en cultuur. Het jaarlijkse theaterfestival is bekend tot ver over de grenzen van Frankrijk. Ook heeft Avignon een rijkdom aan musea.

Geschiedenis

Uit archeologische vondsten op de Roches des Doms bij het pauselijk paleis blijkt dat Avignon al bewoond werd in de Steentijd. In de Keltische tijd was er een fort en een haven. Avenio, zoals de stad destijds werd genoemd, was een belangrijke vestiging van de Gallische stam Cavari.

De Romeinen veroverden Avignon in de eerste eeuw voor Christus. Vanwege haar gunstige ligging aan een handelsroute die zowel via de weg van noord naar zuid als via de Rhône te bereiken was, werd het een belangrijk knooppunt en groeide de stad flink. Vanaf de 5de eeuw viel de stad achtereenvolgens in handen van de Goten, de Saracenen en de Franken.

Pausen

Avignon wordt ook wel het Rome van Frankrijk genoemd. Tussen 1309 en 1377 verbleven in de stad 7 pausen en twee tegenpausen (of antipaus, is een uit protest verkozen katholieke kerkleider). In 1033 kwam Avignon onder de invloed van het Heilige Roomse Rijk en werd een welvarende stad.

Bezienswaardigheden

Historisch centrum

Het historisch centrum is bezienswaardigheid op zich. Het centrum wordt omgeven door een vier kilometer lange muur met zeven poorten. U vindt hier smalle straatjes met sfeervolle huisjes. Op de pleinen Place de l’Horloge, Place Pie en het plein voor het Pausenpaleis kunt u heerlijk in de zon zitten en genieten van de stad. En in de kleine straatjes en steegjes zijn tal van leuke winkeltjes en restaurantjes.

Paleis des Papes 

Paleis des Papes is de meest bezochte bezienswaardigheid van Frankijk. Het pauselijk Paleis is gebouwd tussen 1309 en 1377. Het is het grootste gotische bouwwerk in Frankrijk met indrukwekkende ontvangstzalen, kapellen en een klooster. Het is een symbool van de macht van het christelijk geloof en de macht die de pausen hadden in de Middeleeuwen. In de privé vertrekken van de Paus zijn kostbare fresco’s te zien. Het Paleis is vooral het werk van Pausen Benedictus XII en Clemens VI.  Tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte werd het gebruikt als kazerne en gevangenis. Sinds 1906 is het een museum en wordt het gerestaureerd. Er worden rondleidingen gegeven in diverse talen.

Pont d’Avignon 

De Pont d ‘Avignon heet officieel Pont Saint-Bénézet en is een zeer belangrijk bouwwerk uit de geschiedenis van Avignon en de Rhône en is nauw verbonden met de geschiedenis van  de stad. De bouw begon in de twaalfde eeuw en was nauw verbonden met de pausen uit de middeleeuwen. Het was de plek waar pelgrims naar Italië en Spanje langskwamen. De brug werd meerdere keren verwoest door de hoge waterstanden van de Rhône. De rivier werd steeds weer opnieuw gebouwd tot men in de 17e eeuw besloot om de brug niet meer te gebruiken. Door middel van een film in 3D wordt getoond hoe de brug en het landschap eruit hebben gezien in de middeleeuwen. De film toont de reconstructie van de brug. Tegenwoordig is er nog maar een halve brug bewaard gebleven, maar het uitzicht vanaf de brug op Avignon is prachtig.

Rocher des Doms

Het park op de rots Rocher des Doms biedt een schitterend uitzicht op de daken van de stad en op het fort St-André van Villeneuve-lez-Avignon aan de overkant van de Rhône.

Festival van Avignon

Het festival van Avignon is gesticht in 1947 en is een van de belangrijkste internationale evenementen voor het moderne levende theater. Ieder jaar in juli verandert Avignon in een theaterstad. Op straat en in de theaters worden overal theatervoorstellingen gegeven. Het absolute sluitstuk van het festival is het grote optreden op de binnenplaats van het Palais des Papes. Door het festival zijn er veel toeristen. Als u in juli de stad wilt bezoeken, moet u zeker ruim op tijd een hotel reserveren.

Tip; de Avignon-pas

De Avignon-pas is gratis en verkrijgbaar bij het toeristenbureau en culturele centra zoals monumenten en musea. Op vertoon van de pas is er korting bij een bezoek aan het bijzondere erfgoed van Avignon. Deze pas is twee weken geldig en geldig voor alle leden van het gezin tot een maximum van vijf personen. Op vertoon van de pas korting op entrees van de toeristische monumenten in Avignon en in Villeneuve lez Avignon. Er wordt ook korting verleend op excursies.

Geen reactie's

Geef een reactie