Arles

12 jun Arles

Arles is een Griekse, Romeinse, middeleeuwse en daarbij typisch Provençaalse stad gelegen in het departement Bouches-du-Rhône. De gemeente heeft een oppervlakte van 750 vierkante kilometer. Arles is hiermee de grootste gemeente van heel Frankrijk. Dit komt doordat drie grote natuurgebieden in de gemeentegrenzen van de stad vallen. De Alpilles in het noorden, de Crau in het oosten en een deel van de Camargue in het zuiden vallen allemaal binnen de gemeentegrenzen van deze stad.

Geschiedenis

In Arles zijn alle tijdperken terug te vinden. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat zich op de plaats van de stad Arles een Keltische nederzetting bevond, die gekoloniseerd werd door Grieken uit Massilia.

Romeinen

In het jaar 123 voor Christus werd de streek, waar nu Arles ligt, ingenomen door de Romeinen. De stad werd door de Romeinen flink uitgebreid en grootste monumenten werden gebouwd waaronder een grote triomfboog en een amfitheater. De stad kende een belangrijke culturele en economische bloeiperiode. De rijkdom van deze antieke nalatenschap is overweldigend. Veel Romeinse overblijfselen zijn er nog te zien waaronder het amfitheater en de Romeinse obelisk. Sinds 1981 is het geheel van Romeinse en romaanse monumenten door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. Arles werd later in de geschiedenis hoofdstad van het west Romeinse Rijk. Na de val van het Romeinse Rijk werd de stad meerdere malen geplunderd door barbaarse stammen en pas in de 12e eeuw ging het weer wat beter met Arles. De stad vormde in 1178 namelijk het decor van de kroning van keizer Frederik Barbarossa van het Heilige Roomse Rijk. In 1239 trad Arles toe tot het graafschap van de Provence.

Bezienswaardigheden

Vlakbij Arles ligt,  op een kalksteenrots, de voormalige benedictijnenabdij van Monmajour. In 1019 werd Montmajour een bedevaartsoord. In de abdij werd een splinter van het Kruis bewaard en in 1030 verleende de  paus een volle aflaat van zonden voor een bezoek aan het klooster op de dag van het feest van het Kruis (3 mei).

In de binnenstad vindt u de prachtige Saint-Trophime kathedraal uit de 12e eeuw en de Romaanse kerk Notre-Dame-de-la-Major eveneens uit de 12e eeuw. Tijdens de zomermaanden  zijn er elke maandag voorstellingen en activiteiten in het klooster van Saint-Trophime en op de Alyscamps. Om 10.30 en 12.00 uur worden er middeleeuwse verhalen verteld en ballades gezongen in het klooster. Op de Alyscamps doet een groep archeologen de sage rond Karel de Grote herleven in voorstellingen om 15.00, 16.30 en 18.00 uur. Daarna kunnen kinderen les krijgen in zwaardvechten en boogschieten.  In het amfitheater kunt u gladiatoren zien vechten en ervaren hoe men in de middeleeuwen leefde. Ook heeft Arles een aantal interessante musea.

Vincent van Gogh

Arles is ook bekend omdat de schilder Vincent van Gogh hier een tijd heeft verbleven. Tijdens zijn jaren in Arles schilderde hij bloeiende boomgaarden en het binnenhalen van de oogst. Hij maakte een reisje naar zee waar hij de boten schilderde. In de periode 1888 – 1889 schilderde hij als een bezetene. Veel van zijn beroemde schilderijen waaronder “Het gele huis” zijn hier ontstaan.

Tip voor bezoek Arles

Mocht u de monumenten en musea in Arles willen bezoeken dan is het de moeite waard om een monumentenpas aan te schaffen. Met deze pas kunt u veel bezienswaardigheden met korting bezoeken. Ook krijgt u tegen een aantrekkelijk tarief toegang tot de Foundation Vincent van Gogh. De pas is verkrijgbaar bij het Office de Tourisme en bij de deelnemende bezienswaardigheden.

Geen reactie's

Geef een reactie