ARENA VAN NIMES

20 nov ARENA VAN NIMES

De Arena van Nîmes is een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters. Het bouwwerk is ovaalvormig en heeft een omvang van 133 bij 101 meter. De arena van Nimes stamt uit de tijd 50 tot 100 na Christus. Het complex is geïnspireerd op het bekende Colosseum in Rome en zou een kopie kunnen zijn van de Arena van Arles.

BOUW

Een van de meest populaire tijdverdrijven in het Romeinse tijdperk waren de gladiatorengevechten. De Arena van Nimes is speciaal ontworpen voor het houden van gladiatorengevechten. De Arena bood plaats aan 24.000 toeschouwers. Aan de buitenkant van de area zijn twee niveaus van 60 booggewelven die gedragen worden door een rij stevige Toscaanse pilasters. In de verdieping daarboven ligt de nadruk op de Toscaanse zuilen op hoge pedestallen of voetstukken. De arena van Nimes had vier ingangen. Van de hogere verdiepingen zijn alleen nog brokstukken over. De arena is een technisch vernuft.

GLADIATOREN IN DE ARENA VAN NIMES

De arena van Nimes was het strijdtoneel van gladiatorengevechten. Voor 24.000 toeschouwers en in een arena van 69 bij 38 meter streden zij op leven en dood. De toegang tot de arena was gratis. Het publiek kreeg op basis van hun sociale klasse een plaats toegewezen. Een hoge muur rond de arena behoedde het publiek voor de wilde dieren.

BURCHT

Met de val van het Romeinse rijk veranderde de functie van het complex meerdere malen. De arena werd in 404 verbouwd tot een versterkte burcht met een vestigingsgracht voor het gebouw. De burcht had tot 1812 twee kerken, een klein kasteeltje en circa 220 huizen. In 1809 werd het dorp ontruimd en werd besloten om de bezienswaardigheid te restaureren.

STIERENGEVECHTEN

Tot op de dag van vandaag worden in het amfitheater stierengevechten gehouden. Het is nog steeds een bloeiende traditie. De grootste stierenvechter van Frankrijk was El Nimeno II. Zijn standbeeld staat op het plein voor de arena. Hij raakte in 1989 tijdens een stierengevecht in Nimes zwaargewond en zou nooit meer optreden in de arena. Het stierenvechten is wel een traditie waartegen steeds meer verzet komt. Naast stierengevechten worden in de arena van Nimes concerten en andere evenementen georganiseerd. Voor meer informatie: www.festivaldenimes.com

Een bezoek aan de Arena van Nimes is zeker de moeite waard als u geïnteresseerd bent in het Romeinse Rijk. Er zijn een paar kleine tentoonstellingsruimtes waarin de geschiedenis van het Romeinse Rijk, de arena en het stierengevechten wordt verteld. Ook de moeite waard is het Maison Carrée. Dit ligt op een kleine afstand van de arena en is een van de best bewaarde Romeinse tempels in Europa.

 

Geen reactie's

Geef een reactie