Arc de Triomphe

07 nov Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is één van de bekendste monumenten in Parijs. Op de Triomfboog in Pyongyang in Noord-Korea en het Monument voor de Revolutie in Mexico-Stad na, is het de grootste triomfboog in de wereld. De boog is 50 meter hoog, 45 meter breed en 22 meter diep en staat op één van de drukste verkeerspleinen van Parijs, Place Charles de Gaulle. Hier komen twaalf rijbanen samen die genoemd zijn naar Franse militaire leiders.

Ontstaan Arc de Triomphe

Ter ere van zijn vele overwinningen gaf Keizer Napoleon in 1806 opdracht om de Arc de Triomphe te bouwen. Hij wilde bij elke gewonnen veldslag met zijn leger en gevangenen onder de boog door marcheren.  De ontwerper, Jean-Francois Chalgrin, baseerde de Arc de Triomphe op de triomfbogen uit de Romeinse tijd. De bouw werd pas voltooid in 1836 onder koning Lodewijk Filips. De reden was de afname van de macht van Napoleon en de onenigheid tussen de bouwers en ontwerpers inzake de plannen van de ontwerper.

Toen in 1811 de architect overleed en het regime van Napoleon was gevallen, werd de bouw stilgelegd. De Arc de Triomphe was toen nog geen 10 meter hoog. Onder de heerschappij van Louis Philippe, werd de Arc in 1836 voltooid.

Ontwerp

De Arc de Triomphe is afgeleid van de triomfbogen uit de Romeinse tijd en versierd met reliëfs. Aan de voorkant is een afbeelding van Napoleons overwinning op het Turkse leger in 1799 te zien en op een ander stuk de Slag bij Austerlitz. Hier versloeg Napoleon de Oostenrijkers. Boven de boog zitten nog dertig schilden met daarop Napoleons succesvolste veldslagen. Het meest beroemde reliëf is dat van het vertrek van de vrijwilligers in 1792, beter gekend als de Marseillaise. En boven de boog staan dertig schilden met de namen van belangrijke veldslagen die Napoleon had gewonnen afgebeeld. Ook staan er de namen van zijn 660 generaals en officiers gegraveerd. Tijdens een indrukwekkende ceremonie werd in 1840 werd het stoffelijk overschot van Napoleon onder de Arc doorgereden.

Onbekende soldaat

Onderaan de Arc bevindt zich het graf van de onbekende soldaat. Hier werd in 1920 als ere teken van de vele gesneuvelden, een onbekende soldaat die was gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog begraven. In 1923 werd de herdenkingsvlam aangestoken. Deze vlam, die altijd brand, staat symbool voor alle gesneuvelde soldaten uit de wereldoorlogen. Op 30 juni 1998 plaste een dronken voetbalfan van het Mexicaanse nationale voetbalteam op de vlam. Hij werd meteen opgepakt.

Uitzicht over Parijs

Het is erg druk rondom de Arc dus je kunt het beste een van de ondergrondse tunnels gebruiken. En mocht je de Arc willen beklimmen, let op! Er is geen lift aanwezig dus je moet 234 treden beklimmen voor je boven bent. Maar eenmaal boven op de Arc de Triomphe heb je een prachtig uitzicht over heel Parijs!

Lees onze blogs als je meer wilt weten over de vele bezienswaardigheden in Parijs of wat NIET te doen in Parijs. We hebben ook een blog over bijzondere eetgelegenheden in Parijs.

Geen reactie's

Geef een reactie