Actrice Jeanne Morau

04 sep Actrice Jeanne Morau

De Franse actrice Jeanne Moreau is op maandag 31 juli 2017 op 89-jarige leeftijd overleden. De Franse media melden dat haar lichaam werd aangetroffen in haar woning in Parijs. Jeanne Moreau is wellicht de bekendste Franse filmactrice van de laatste eeuw. Eén ding is zeker: geen vrouw als actrice Jeanne Moreau heeft in zoveel belangrijke films heeft gespeeld.
JEUGD
Jeanne Moreau werd in 1928 in Parijs geboren. Haar Franse vader was een bareigenaar in de Parijse wijk Montmartre en haar moeder was een Engels-Ierse danseres. In 1946 werd ze aangenomen bij het Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique. Na haar allereerste optreden tijdens het theaterfestival van Avignon in 1948 wordt ze als jongste persoon ooit, gevraagd om lid te worden van het Franse theatergezelschap, Comédie-Française.
CARRIERE
Ze werd al snel een ster op het toneel, maar op het witte doek kwam ze niet goed over. Zo weigerde ze make-up en de filmregisseurs vonden haar niet fotogeniek genoeg voor op het witte doek. Het gevolg was dat ze alleen gevraagd werd voor bijrollen in B-films. Filmregisseur Louis Malle zag wel het talent en maakte een grote actrice van Jeanne Moreau. Te beginnen met de film Ascenseur pour l’Echafaud. Met Louis Malle maakte ze ook de film Les Amants wat uiteindelijk haar grote doorbraak werd. Ze werd een van de belangrijkste filmactrices van de Franse ’Nouvelle vague’. Met haar bekendheid groeide ook de interesse van Hollywood maar ze wees grote aanbiedingen resoluut af. Moreau speelde in talrijke films waarbij ze een duidelijke voorkeur voor het spelen in Europese films aan de dag legde. Ze kreeg onder meer vier keer een César van de Franse filmjury. Actrice Jeanne Moreau werd in 1992 op het filmfestival van Venetië onderscheiden met een Gouden Leeuw voor haar gehele oeuvre.
PRIVÉ
Als acrtice beleefde ze vele successen maar een blijvende liefdesrelaties heeft ze niet echt gehad. Ze was 2 jaar getrouwd met regisseur Jean-Louis Richard, met wie ze een zoon kreeg. In 1977 trouwt ze met regisseur William Friedkin waar ze 2 jaar later ook weer scheidt.  Hierna trouwde ze met Teodoro Rubanis.
Haar laatste verschijning op het witte doek stamt uit 2015 toen ze een rol speelde in de komedie Le talent de mes amis. Actrice Jeanne Moreau speelde tot op hoge leeftijd en haar totale filmoevre telt meer dan 130 titels. Maar Jeanne Moreau was naast filmster, ook een succesvolle zangeres. Zo stond ze in 1984 naast Frank Sinatra in Carnegie Hall. Met Jeanne Moreau sterft één van de laatste gezichten van de Franse film.
Geen reactie's

Geef een reactie